Juholt ångrar sen start i formandet av eget lag

Socialdemokraternas förre ledare Håkan Juholt säger nu att han ångrar hur partiet hanterade historien med hans hyresavi under hösten. Han säger också att han snabbare ha format sitt eget lag än vad han gjorde.

Uttalandens kommer från tidningen Östran som fick en längre intervju med den förre partiledaren strax innan han höll sin presskonferens i lördags i Oskarshamn.

Håkan Juholt berättar att det är tre saker han ångrar mest under sin korta tid som partiledare för socialdemokraterna.

Bland annat tycker han att han att han var för sen med att forma sitt eget lag. För att undvika misstag och vara bättre förberedd hade han tidigare behövt ha en bättre stab på plats, säg er han.

Juholt medger också att han inte så kraftfullt borde ha försvarat beslutet att inte ta debatten i SVT när partiet placerades med Sverige­demokraterna.

– Det blev till slut så att det bara var jag som försvarade tre partiers beslut att inte debattera, säger Juholt tidningen Östran.

Han beskriver också sin frustration över hur partiet hanterade hans egen hyresavi som blev mycket uppmärksammad och granskad under hösten.

Enligt honom fanns avin på Socialdemokraternas kansli i tre veckor, och blev bara liggande där. 

– Vi funderade på vad vi skulle göra med den. Vi skickade mejl till riksdags­förvaltningen och fick inga svar. Jag ångrar att vi, eller jag, inte bara tog avin och hissen ner till den ansvarige och sa "lös upp­giften".

– Tiden bara gick tills det på något sätt kom upp i Afton­bladet. Det var en klantig hantering säger han själv.

I intervjun med Juholt, som gjordes av tidningen Östran i lördags, men publiceras i tidningen i dag, där hävdar Juholt att verkställande utskottet inte ställde krav på att han skulle avgå. Det ställdes inga sådana krav.

– Det kan jag mycket tydligt säga, säger Juholt.

Partisekreterare Carin Jämtin sa i Ekot igår att hon är övertygad att Juholt sitter kvar i riksdagen. Han själv ger dock inga klara besked på den punkten. 

– Det jag ska göra hoppas jag blir något som den nya ledningen har nytta av, säger Juholt till Östran.

Besked om processen i dag

Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.

#text=4923595#Carin Jämtin säger att partiet nu letar en medelväg mellan en öppen och en snabb process för att hitta nästa partiledare, och besked om processen kommer i dag.

Opposition utan ledare

Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

#text=4923204#Hur påverkas styrkeförhållandet mellan blocken och mellan oppositionspartierna? 

Juholt täcker förstasidorna för de stora tidningara. Foto: Nils Lindstrom/Sveriges Radio.

#link=302179#Följ rapporteringen om Håkan Juholt.

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista