40 irakiska rekryter mördades under permission utanför Baquba.

Massmord på obeväpnade Irakrekryter

I Irak har över 40 medlemmar av den nya irakiska armén hittats mördade. Det är en av de värsta attackerna hittills mot landets säkerhetsstyrkor.

De civilklädda, obeväpnade soldaterna sköts med ett skott var i huvdet. Det finns inga kända ögonvittnen till attacken, som skedde på en enslig väg i östra Irak, inte långt från iranska gränsen. Men en irakisk källa sa att soldaterna hade beordats att lägga sig på marken i fyra rader, innan massakern började.

Grundutbildning
Soldaterna överrumplades när de var på väg hem i tre minibussar efter att ha genomgått en 20-dagars grundutbildning. De skulle bli del av den nya irakiska armé som USA hoppas ska kunna ta över mer av säkerhetsansvaret. De hade fått några dagars ledigt innan de skulle börja tjänstgöra.

Enligt de senaste uppgifterna dödades 43 soldater och deras fem chaufförer.

Motståndsrörelsen allt djärvare
Attacken är bara det senaste beviset på styrkan, hänsynslösheten och den växande djärvheten hos motståndsrörelsen. Så sent som i går dödades runt 20 andra medlemmar av de nya säkerhetsstyrkorna i två självmordsbombningar.

Att jobba för irakisk polis, militär eller nationalgardet är något av det farligaste en irakier kan göra. Ändå är många beredda att ta risken i utbyte mot en stadig inkomst.

USA försöker nu, bland annat i Falluja, trappa upp jakten på dem som ligger bakom de ständiga attackerna mot Iraks nya säkerhetsstyrkor. Våldet hotar både landets politiska och ekonomiska utveckling, men varken regeringen i Bagdad eller USA verkar ha några klara svar på hur upproret ska stoppas.

Nils Horner, Beirut
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".