Robert Gustafsson i kampanj mot supande

Norska regeringen startar nu en stor och dyr kampanj för att ändra norrmännens alkoholvanor. Den svenske komikern Robert Gustafsson har en roll i det hela.

Drickandet ökar bland unga och den trenden vill norska regeringen vända med kampanjen som spelar på humor.

Har spelat korrespondent
Komikern Robert Gustafsson har blivit populär i Norge de senaste åren i sketcher där han spelar en svensk korrespondent i Norge som knappt förstår någon norska.

Nu driver han med norrmännens drickande på charterresor i kampanjen som kostar 25 miljoner norska kronor.

Höga spritskatter i Norge
Norge har idag världens högsta alkoholskatter. Det gör att starköl i Norge till exempel är mer än dubbelt så dyrt som i Sverige. Norrmännen är därför bland de i Europa som dricker minst alkohol, enligt alkoholforskare här.

Det vanliga är att dricka sällan men mycket vid tillfällena. Norge försöker med näbbar och klor att stå emot utvecklingen som EU pressar fram i Norden med lägre alkoholskatter och högre kvoter för att få föra in alkohol.

Unga tror inte på kampanjen
I kampanjen försöker regeringen också få förståelse hos norrmännen för att den stränga politiken här kan hålla nere alkoholskadorna. Men de flesta unga som sett kampanjen tror inte att de kommer att påverkas.

De flesta tycker att vuxna bara kommer med strunt, säger han.

Antirökkampanj funkade
Kampanjerna mot rökning i Norge de senaste åren har fått cirka 100 000 norrmän att sluta röka.

Men alkoholforskare i Norge är skeptiska till om regeringen får samma effekt med den här kampanjen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".