Polisen inleder försök med elpistoler

Uppdaterad 15:50
Rikspolisstyrelsen har beslutat att inleda försök med elpistoler i början av nästa år. Försöken ska pågå i sju månader eller längre om det behövs. Exakt vilka orter som berörs förutom storstadsområdena är ännu inte klart.

Försöket med elpistoler välkomnas av Polisförbundet.

– Tittar vi på de situationer som poliser hamnar i, inte sällan farliga situationer, så är de viktigt för oss att kunna göra en farlig situation ofarlig med ett så lindrigt våld som möjligt, säger ombudsman Hans Olsson.

Tanken är att polisen efter flera års utredande nu ska få börja prova elpistoler. Ett vapen som paralyserar den som träffas och som gör att han eller hon oftast faller omkull.

10 000 styck
Försöket väntas starta någon gång i början av nästa år på ett antal platser i landet, erfar Ekot. Berörda poliser ska få utbildning och uppemot 50 amerikansktillverkade elpistoler behöver köpas in. Varje pistol kostar ungefär 10 000 kronor.

Polisen har länge letat efter komplement till framförallt skjutvapen.

För närvarande är det ungefär sju personer som varje år skadas och en dör på grund av polisens kulor.

Fler vapen kan komma
Redan nu i höst får de poliser som har fått utbildning använda pepparspray. I framtiden kanske spray, batong och skjutvapen kompletteras med elpistol.

– Det kanske inte är så att alla går med allt det här i bältet utan de flesta har delar av det, säger Hans Olsson på Polisförbundet.

Finland ska också testa elpistoler
I vissa länder har svårigheten att välja rätt vapen i en pressad situation.

Men allt fler tycks ändå vilja prova elpistol, i Finland blir det snart offentligt att polisen ska få testa elpistoler.

Rikspolisstyrelsen granskar också riskerna med elpistol, till exempel hur personer med hjärtproblem kan drabbas om de utsätts för den elchock en elpistol ger.

Men i jämförelse med skjutvapen så anses elpistolerna mindre farliga.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista