FRANKRIKE

Att förneka folkmordet på armenier blir brottsligt

1:55 min

Relationen mellan Frankrike och Turkiet riskerar nu att gå in i en djup kris, efter att den franska senaten sent igår kväll beslutade att det ska bli kriminellt i Frankrike att förneka att armenierna utsattes för ett folkmord 1915 av det turkottomanska riket. In i det sista varnade Turkiet för konsekvenserna, men omröstningen gick igenom med 127 röster för och 86 röster mot.

– Beslutet visar en total brist på respekt för Turkiet, sa den turkiske justitieministern rasande strax före midnatt.  

– En historisk skandal, är budskapet från Turkiets utrikesminister och från vice premiärministern.  

Båda varnade redan under dagen igår åter Frankrike för konsekvenserna om senaten antog förslaget att göra det olagligt att förneka att armenierna utsattes för ett folkmord.

Turkiet började sätta in sanktioner redan den 22 december, efter att nationalförsamlingen, parlamentets underhus, röstade för lagen.  

Nu kommer attackerna mot Frankrike med största sannolikhet att trappas upp både diplomatiskt, politiskt och ekonomiskt.  

Det franska beslutet öppnar för en djup kris, i ett läge då de två NATO-nationerna samtidigt behöver samarbeta kring konflikten i Syrien till exempel.

Men Turkiet känner sig starkt i dag och kommer att agera, förutspådde en kommentator på fransk TV igår.  

Armenierna hävdar att en och en halv miljon människor dödades under åren 1915-1917, medan turkarna talar om flera hundra tusen som dog i strid och av svält.

Frankrike säger sedan tidigare att det var folkmord. Nu riskerar varje fransman ett års fängelse och 45 000 euro i böter om han eller hon förnekar detta.  

Endast förintelsen och judeutrotningen under andra världskriget är också belagt med förbud att förneka.  

Såväl högerpolitiker som socialister har röstat fram lagen.  

Men det finns också en rad politiker, som varit emot att straffbelägga ett förnekande av folkmordet. Bland andra har utrikesminister Alain Juppé ansett att det vore olämpligt.  

Än kvarstår ett steg i processen, lagen måste undertecknas. Det ska göras av president Nicolas Sarkozy.

Men att han skulle backa efter alla dessa turer är knappast troligt. 

Bakgrund: Folkmordet på armenier 1915-23

Armeniska män vid benrester efter offer för den turkiska deportationen. Arkivfoto: Scanpix.

#text=3210064#. Runt en till en och en halv miljon säger armenier medan Turkiet säger att det var kring 300 000 människor. Enligt organisationen International Association of Genocide Scholars var det minst en miljon människor som fick sätta livet till mellan 1915-1923.

Alice Petrén, Sydeuropakorrespondent

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista