USA åklagare får kurserna att falla

I USA växer nu utredningarna kring missförhållanden, fusk och direkt brottslighet inom flera branscher - närmast på tur står musikindustrin - och bakom flertalet av utredningarna står delstaten New Yorks statsåklagare Eliot Spitzer, som blivit så inflytelserik att hans granskningar påverkar börsutvecklingen.

Det kallas för Spitzereffekten - när det rapporteras eller till och med bara ryktas om att den mäktige statsåklagaren börjat granska en viss bransch, så faller börskurserna.

Den senaste tiden har det handlat om USA:s försäkringsbransch, där bolagen i förra veckan förlorade tiotals miljarder dollar i marknadsvärde på börserna, sedan Spitzer beslutat bredda sin utredning om korruption och lurendrejeri hos bland andra försäkringsmäklare - och andra delstatsåklagare beslutat följa hans exempel.

Och trots att det är oklart vad som i slutänden kan bevisas, så tar investerarna alltså inga chanser - de vet från Spitzer tidigare granskningar av till exempel finansbranschen, att han är envis och inte sällan relativt framgångsrik.

Marknadens reaktion påverkar också i flera fall direkt de anställda, som nu inom försäkringsbraschen. De har inte sällan investerat sina sparpengar i det egna företaget, och de ser nu pensionspengarna minska i takt med de fallande börskuserna.

Möjligtvis kan de trösta sig med att den så kallade Spitzereffekten kanske inte blir så långvarig. Finansbranschen har till exempel i stort återhämtat sig efter att häromåret ha granskats och straffats av statsåklagaren.

Trots det darrar nu musikbranschen, som är nästa måltavla för honom. Spitzer har, enligt tidningen New York Times, startat en utredning om hur musikbolagen på ett otillåtet sätt med hjälp av mellanhänder påverkar vilken musik som spelas av radiostationer. Och nyheten ledde till att kurserna för bolagen i fredags började falla.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".