Österberg förnekar konspiration mot Juholt

1:32 min

En av dem som sägs ha legat bakom att Håkan Juholt tvingades avgå som partiledare för Socialdemokraterna är Sven-Erik Österberg. Själv säger han i dag att han aldrig har konspirerat mot den förre partiledaren och att han inte har någon större del i att Håkan Juholt avgick än någon annan i ledningen för partiet.

– Det har alla som har ansvar i verkställande utskottet deltagit i på olika sätt så det känner jag inte igen. Det är inte min stil att göra så, säger Sven-Erik Österberg.

Sven-Erik Österberg är en av sju ordinarie ledamöter i Socialdemokraternas yttersta ledning, det verkställande utskottet. Det var ett antal möten i VU som hårdbevakades av medierna veckorna före Juholts avgång.

Österberg har kritiserats internt för att ha konspirerat mot Håkan Juholt när hans distrikt Västmanland, mitt under ett möte i verkställande utskottet, deklarerade att det inte längre fanns något förtroende kvar för Håkan Juholt.

I dag bekräftar Sven-Erik Österberg att han kände till att pressmeddelandet från Västmanlands distrikt skulle gå ut till medierna samtidigt som VU pratade om Juholts framtid.

– Så är det och jag har tydligt redovisat hur situationen har sett ut i den region där jag kommer ifrån. Det vore väldigt konstigt om jag skulle låtsas som ingenting och ha någon annan uppfattning. Så kan man inte göra om man är förtroendevald, säger Sven-Erik Österberg.

Sven-Erik Österberg var också en av de ledande Socialdemokrater som strax före Juholts avgång inte längre kunde förmå sig att uttala stöd för partiledaren. De som tolkade det som en misstroendeförklaring var inte helt fel ute, konstaterar Sven-Erik Österberg i dag.

– Jag har försökt var ärlig i den här situationen. Jag har naturligtvis varit väldigt bekymrad över situationen, över partiets utveckling och vart vi är på väg, säger Sven-Erik Österberg.

Ci Holmgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista