Kongressval i skuggan av presidentvalet

I USA visar opinionsmätningarna inte bara att det är jämnt inför presidentvalet, utan även i valet till kongressen står det och väger. Det valet är ett viktigt val som kommit i skuggan av kampen mellan George Bush och John Kerry.

I Colorado står senatorsvalet mellan den republikanske ölmiljonären Pete Coors och demokratiske juristen Ken Salazar.

Båda har försökt få draghjälp av George Bush respektive John Kerry i sina valkampanjer, och just nu ut ser det ut att bli ett av flera jämna val i år.

En tredjedel av senaten väljs
34 av senatens 100 platser står på spel, dessutom väljs ledamöterna till representanthuset, och trots att kongressvalen har en stor betydelse för den amerikanska politiken, får de betydligt mindre uppmärksamhet än striden mellan Bush och Kerry, trots att det är i år kan bli mycket spännande.

Republikanerna har för närvarande majoritet i båda kongressens kamrar. Demokraterna hoppas kunna ta över senaten, något som direkt skulle påverka maktbalansen.

För George Bush skulle det naturligtvis bli svårare att få igenom sin politik, om han har en majoritet av demokrater mot sig i senaten. Och John Kerry skulle, om han väljs till president, ha samma problem med en fortsatt republikanskt dominerad kongress.

Folkomröstning om proportionerliga val
Just Colorado är för övrigt inte bara intressant den här gången på grund av senatorsvalet, utan delstaten genomför också en unik folkomröstning om att införa proportionella val, så att de elektorer som väljs fördelas efter hur många procent varje kandidat får och inte som idag där vinnaren i en delstat tar hem alla elektorer, som sedan formellt väljer president.

Med proportionella val skulle till exempel Al Gore ha vunnit förra presidentvalet, och omröstningen i Colorado, som är omstridd, följs noga för att se om amerikanerna kanske är intresserade av att se en förändring av sitt valsystem.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".