Barnflickan till rättegången.

Nytt vittnesmål i Knutbyrättegången

I den pågående Knutbyrättegången vittnade på måndagen chefsöverläkare Göran Källberg. Han är den i Socialstyrelsens rättsliga råd som har en avvikande uppfattning om barnflickan. Han anser nämligen inte att barnflickan är psykiskt störd.

Han anser att det inte går att klassa henne som sjuk på grund av vad som kallas religiösa vanföreställningar.

– Hur många tror till exempel på skapelseberättelsen i bibeln, som man anser vetenskapligt att den inte existerar. Det är många miljoner som gör det. Ska det kallas religiös vanföreställning eller är det en trossats? Där menar jag att man ska vara väldigt försiktig med det.

Går emot övriga
Göran Källberg är den i Socialstyrelsens rättsliga råd som har gått emot övriga. Majoriteten anser ju att ”barnflickan” är i behov av rättspsykiatrisk vård och att on lider av en psykisk störning påverkad av en religiös övertygelse.

I så fall skulle hela skaror och hela församlingar bedömas vara i behov av vård, enligt Göran Källberg.

”Ingen tillfällig psykos”
Han anser också att barnflickans planering inför mordet och mordförsöken i Knutby inte tyder på någon tillfällig psykos. Han kräver mer av det underlag som ska ligga till grund för huruvida barnflickan ska kunna dömas till vård eller fängelse.

– Det måste vara lite mer stringens, tycker jag, om man ska bedöma en person som allvarligt psykiskt störd, och det finns inget underlag när man läser det här, inga tecken på det. Det är ju en blank anamnes skulle jag vilja säga, på symptom på allvarlig psykisk störning tidigare. För mig blev det här lite konstruerat.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".