USA-kritik efter försvunnet sprängmedel

I Irak har nästan 350 ton med sprängmedel försvunnit från en militäranläggning nära Bagdad. En del av medlet uppges kunna användas i kärnvapenladdningar och USA kritiseras för att inte ha skyddat anläggningen efter Irakinvasionen.

Den stora faran är att sprängmedlet ska hamna i fel händer och användas i terrorattacker, säger det internationella atomenergiorganet IAEA ett uttalande. Chefen för FN-organet, Mohammed ElBaradei kommer att informera FN:s säkerhetsråd i New York om utvecklingen.

Det är oklart när sprängmedlet försvann, men IAEA, som innan Irakkriget inleddes förra året, bevakade anläggningen, säger att man gång på gång både före och efter USA-alliansens invasion uppmanade Bushadministrationen att ha kontroll över att sprängmedlet hölls i säkert förvar.

Mängder av vapen
Amerikanska försvars- och regeringstjänstemän säger till tidningen New York Times att en förklaring som kan ges till den misslyckade bevakningen är att det fanns för många platser i Irak med stora mängder vapen av olika slag.

En del av det försvunna sprängmedlet, som uppges vara lätt att smuggla, kan enligt IAEA användas som detonatorer för kärnvapenladdningar.

Slagträ i valkampanj
Här i USA har uppgifterna, förutom att ha lett till oroade spekulationer om vart sprängmedlet tagit vägen, redan redan blivit ett slagträ i kampen om presidentposten.

George Bush hävdade ju att huvudmålet med Irakkriget var att stoppa spridningen av massförstörelsevapen och att göra USA säkrare. Dagens nyhet är naturligtvis ett politisk bakslag för honom med bara en dryg vecka kvar till valet.

Hans demokratiske utmanare John Kerry har redan i ett tal idag kritiserat Bush och sagt att händelsen visar att presidenten misslyckats som överbefälhavare.

– Presidenten misslyckades trots att han varnades, sa John Kerry, som kallade händelsen ett av de största misstagen under Irakkriget.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".