Vargtik kan flyttas för tredje gången

2:11 min

För tredje gången förbereder Naturvårdsverket att flytta samma vargtik med värdefulla gener från renbetesområdet till ett nytt revir. Hittills har hon varje gång vandrat tillbaka norrut. Frågan är hur många gånger en varg kan flyttas.

Rovdjursföreningens generalsekreterare Ann Dahlerus kritiserar planerna:

 – Det är en levande varelse som utsätts för stark påfrestning. Fungerar inte det här måste man ge upp och tänka i andra termer, säger hon.

Vargtiken har gener från Finland och Ryssland, och är värdefull för att motverka inaveln i den svenska vargstammen. Men hon trivs alltför bra i renbetesland i norra Dalarna för sin egen säkerhet - och för renarnas.

Två gånger har hon sövts och flyttats, senast före jul, då hon och den hane som hon bildat par med, fördes till norra Västergötland.


Men de båda vargarna lämnade det tilltänkta reviret och sprang norrut igen. På vägen har hon och hanen mist varandra och polisen misstänker att han dödats i tjuvjakt med skoter, efter att hans pejlingshalsband hittats sönderskuret i trakten av Sälen.

Vargtiken har återvänt till norra Dalarnas renskötselområde och en flytt kan bli nödvändig en tredje gång. Ett svårt beslut, säjer Helene Lindahl Vik, som är Naturvårdsverkets projektledare:

– Som vi ser det finns det ju inga riktigt bra lösningar här för det här problemet utan vi försöker hitta den minst dåliga klösningen med övergripande syfte att det ska vara bra för vargens genetik.

Vad finns det för alternativ?

– Ja, förutom det uppenbara att låta henne gå och jobba med förebyggande åtgärder, så är det ju skyddsjakt som är det tredje alternativet.

Varje flytt av varg kostar omkring en halv miljon kronor, framför allt för spårning. Rovdjursföreningen anser att det inte fungerar, men alternativet är politiskt mycket känsligt:

– Om det visar sig att det inte fungerar att flytta vargar, så måste man ju fråga sig hur den svenska vargstammen  ska få genetisk kontakt med vargar österut. Och såvitt vi kan se, är det enda att börja tänka i termer av att vi måste ha vargetableringar i renskötselområdet.  Det är ett mycket stort område, 54 procent av landets yta. Man måste börja våga jobba med sådana tänkbara lösningar.