Partisekreterare Carin Jämtin på presskonferensen på onsdagen efter verkställande utskottets möte om partiets framtida ledare. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Ny S-ledare utses inom kort

En ny partiordförande för Socialdemokraterna kommer att utses på ett partistyrelsemöte, som sannolikt hålls på fredag den här veckan. Det meddelar partisekreterare Carin Jämtin efter dagens möte med partiets verkställande utskott.

– Nu diskuterar vi namn, sade Carin Jämtin på presskonferensen sedan verkställande utskottet ajournerat sig för dagen.

Jämtin vill dock inte berätta om det finns något specifikt namn i åtanke.

– Det blir inte jag, konstaterade hon.

På övriga frågor kring namn hade Jämtin inga kommentarer.

Men beslut har fattats att det inte blir någon utdragen process.

– Vi kommer alltså att föreslå en kort process där partistyrelsen utser nästa partiordförande, säger hon.

Enligt Jämtin råder stor konsensus om den valda vägen.

– Vi har haft avstämningar med partidistrikten ute i landet – de är 26 stycken – och det råder stor enighet om att vi behöver en kort process och en partiordförande som är en samlande person, så att vi kan komma tillbaka till att börja diskutera politik igen, sade Jämtin.

Nu pågår en diskussion om hur valprocessen därefter ska fortgå. Enligt Jämtin är det tydligt att man i partidistrikten ute i landet, efter det att en ny partiordförande tillsatts för stunden, vill se en annan sorts valprocedur inför det större valet vid nästa partikongress i april 2013, en öppnare sådan än vad som tidigare varit.

– På något sätt så måste procedurerna förändras så att fler medlemmar kan vara med och tycka och tänka, konstaterade Jämtin, även om hon poängterade att man inte var klar med utformningen.

På frågan om verkställande utskottet övervägt någon som inte sitter i riksdagen svarade Carin Jämtin "inga kommentarer", men tillade att man vill ha "rätt typ av ledare".

– Vi har många som är kompetenta. Vi har 112 riksdagsledamöter, men också en hel del andra medlemmar som är kompetenta ledare för vårt parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista