Lönegapet upprör Metall

Lönegapet mellan industriarbetarna och tjänstemännen fortsätter att öka. Det står klart sen resultatet av dom lokala löneförhandlingarna snart är färdiga. Fackförbundet Metalls ordförande Göran Johnsson säger i en kommentar att det här är en orimlig utveckling. (Ekonomiekot)

I dom centrala avtalen i våras fick alla grupper ungefär lika mycket i procent räknat men i dom lokala avtalen på företagsnivå får tjänstemän och akademiker en dryg procent i extra lönelyft - sammanlagt runt tre procent - medan industriarbetarna bara får omkring en halv procent lokalt i snitt och sammanlagt omkring 2,2 procent.

Arbetsgivarna inom industrin vill inte kommentera dom lokala löneavtalen förrän dom har egen statistik. Metallordföranden Göran Johnsson däremot säger att i kommande lokala förhandlingar måste det bli mer rättvisa lönehöjningar - i annat fall hotas dom senaste årens utveckling med avtal på låg nivå som inte är inflationsdrivande och som ökar svensk industris konkurrenskraft.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".