Färre politiker påverkar demokratin

Åren 1999 till 2003 försvann nästan 2 300 förtroendeuppdrag i kommunerna, trots att riksdagens mål för demokratipolitiken är att förtroendeuppdragen ska bli fler.

Enligt kommunförbundet kan det minskade antalet förtroendeuppdrag leda till att demokratin försämras, eftersom allt färre av medborgarna har möjlighet till personlig kontakt med en politiker.

I Täby utanför Stockholm har de förtroendevalda blivit betydligt färre sen början av 90-talet. Enligt moderata kommunalrådet Stefan Klåvus har minskningen bland annat av gjorts av ekonomiska skäl.

– 90-talet var ett tufft decennium överhuvutaget och vi var tvungna att spara pengar. Då måste vi föregå med gått exempel och visa att vi kan spara pengar på den politiska organisationen också.

Fler uppdrag som mål
Valåret 2002 fattade riksdagen beslut om mål för demokratipolitiken. Ett av målen var att fler av medborgarna ska ha förtroendeuppdrag. Men så har det inte blivit.

När kommunerna efter valet beslutade om hur den politiska organisationen skulle se ut försvann nästan 2 300 kommunala förtroendeuppdrag.

Det är knappast en engångsföreteelse, de senaste tio åren har nästan 8 000 politiska uppdrag försvunnit i landets kommuner.

Demokratiskt problem
Enligt kommunförbundet kan det bli ett demokratiskt problem att antalet kommunpolitiker minskar. Ju färre politiker en kommun har, desto färre av medborgarna är det som har personlig kontakt med en politiker. Medborgarnas förståelse för politikerna och möjlighet att påverka försämras.

Anna-Maria Hedin och Ingrid Töpel bor i Täby och är ute och promenerar i närheten av kommunhuset. De är inte bekanta med nån av de folkvalda.

– Vi känner igen dem till utseendet. Det märks inte att politikerna har blivit färre men det märks att unga inte är intresserade av politik.

Färre ledamöter
Om man räknar bort kommunfullmäktige, som kommunen inte själv kan bestämma storleken på, fanns i Täby för tio år sedan 56 kommunala förtroendeuppdrag. Idag är det 39.

Det är framför allt antalet ledamöter i varje nämnd som minskat. Vissa nämnder har nu så få som fem ledamöter.

Det leder till praktiska problem för de förtroendevalda, tycker socialdemokratiska oppositionsrådet Bo Gustafsson Grip.

– I en del nämnder har vi bara ett mandat och det är ganska jobbigt för gruppledarna. Det blir mer att sätta sig in i som ensam.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista