Svårt hitta ansvarig till BB i Kiruna

Det är över ett år sedan politikerna i Norrbotten fattad det kontroversiella beslutet att öppna BB i Kiruna igen men BB är fortfarande stängt eftersom det har varit omöjligt att hitta en verksamhetsansvarig läkare.

Ihärdig annonsering i både Sverige och Norden har inte hjälpt och nu står hoppet till ett rekryteringsföretag.

Kent Ögren, socialdemokratiskt landstingsråd i Norrbotten, har ingen förklaring till varför det är så svårt att hitta läkare.

– Det kan inte jag svara på. Vi kan bara konstatera att vi inte lyckats med det två ansökningsomgångar vi har genomfört i Norrbotten.

Det finns förklaringar
Men det finns några bra förklaringar. Dels avhoppen från ett antal ansvariga läkare i Norrbotten som inte vill ta på sig ansvaret för ett BB i Kiruna. Dels en rapport från Socialstyrelsen som tydligt säger nej till ett öppnande.

Argumenten heter medicinsk säkerhet för de barn som behöver avancerad hjälp. Då duger inte de små sjukhusen.

Jobbet som ansvarig läkare för BB i Kiruna kommer att vara en av de mest bevakade posterna i Norrbottens läns landsting. Det är också problematiskt att samma parti, socialdemokraterna, som var de som stod bakom stängningen av BB, också är de som beslutar om ett öppnande. En kompromiss för att behålla makten och rösterna.

Motståndet finns förstås kvar, även om de nu lovat att öppna.

Anette Keinström ska vilken dag som helst föda sitt tredje barn, vilket innebär en resa på vinterhal och kanske insnöad väg till Gällivare.

– Det ser ju inte ljust ut för BB i alla fall, säger hon.

Vad är det som får dig att tveka?

– Jag vet inte. Jag tror att det finns för många viljor emot.

Känner sig lurade
Hon är inte ensam om att tycka så. Kirunaborna känner sig lurade på det politiska beslutet. Inez Krok hytter med näven.

– Jag tycker det är för jäkligt. Vi måste stå på oss och vi måste gå ut alla, säger hon.

Landstingsrådet och socialdemokraten Kent Ögren är beredd att gå långt för att hitta någon som vill ta på sig ansvaret för BB. Om inte rekryteringsföretaget lyckas kan han tänka sig att lägga ut förlossningsverksamheten på entreprenad, det vill säga privatisera BB i Kiruna.

Agneta Kellgren, Umeå
agneta.kjellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".