Svenska företag luras av fabriker i Kina

Flera av de stora svenska leksakskedjor som köper in leksaker från Kina blir lurade. De kinesiska leverantörerna säger att de följer gällande arbetsmiljölagar, men det gör de inte enligt den svenska organisationen Swedwatch.

Swedwatch lät en kristen organisation göra ett hundratal anonyma intervjuer med arbetare i nio olika fabriker och resultatet blev en obehaglig överraskning.

– Det är en negativ överraskning att det var så mycket fuskande med kontrollerna. Vi upptäckte genom intervjuerna utanför fabrikerna att många arbetare blev tillsagda om vad de skulle säga. De blev till och med betalda. Detta bekräftar att det mer eller mindre har blivit ett mönster i fabrikerna i Kina att man gör så här, säger Kristina Bjurling från Swedwatch.

Missförhållande nästan överallt
Enligt Swedwatch förkommer de allvarliga missförhållanden i de flesta av de granskade företagen.

På fem av fabrikerna kan arbetsdagarna vara uppåt 14 timmar. På sex arbetsplatser uppger de tillfrågade arbetarna att de under högsäsong inte har någon lediga dag i veckan.

I andra fall betalar de kinesiska arbetsgivarna inte ens minimilöner. I något fall finns också uppgifter om att det finns anställda barn under 16 år.

Personalen ger falska svar
Missförhållanden som förekommer göms undan genom att arbetsgivarna ska ha instruerat sin personal att ge falska svar om arbetsmiljön till svenska företag och som därför kanske lever i god tro.

– Jag tror att flera av dem lever i god tro. Det är väl också så att de mindre företagen vi varit i kontakt med bryr sig inte ens. De ställer ofta inga krav alls nästan och känner inte till det men vill inte riktigt se det heller, säger Kristina Bjurling.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".