Korta fredssamtal med Darfurrebeller

Fredssamtalen mellan regeringen i Sudan och rebellerna i Darfurområdet återupptogs på måndagen i Nigerias huvudstad Abuja, men samtalen blev inte långlivade.

Rebelldelegationen stormade ut från mötet, samtidigt som situationen för de nödlidande i den våldsdrabbade landsändan ständigt förvärras.

En och en halv miljon människor är på flykt, 70 000 har dödats och omvärlden tycker att det är bråttom att nå en lösning på konflikten i Darfur.

Av den brådskan märks ingenting i samtalen mellan rebeller och regering. Båda parter tycks göra sitt yttersta för att låsa fredsförhandlingarna.

Regeringen anses skyldig
Rebellgruppen Sudan Liberation Army, SLA, som startade kriget i Darfur känner medvind från världsopinionen och är inte beredd på kompromisser. Det är ju regeringen med sina allierade i den så kallade Janjawidmilisen som allmänt anses vara skyldig till lidandet i Darfur.

På måndagen vägrade SLA-rebellerna att underteckna ett avtal som skulle göra det möjligt för hjälpsändningar att nå nödlidande civila. SLA vill att frågan om humanitär hjälp ska kopplas ihop med frågan om eldupphör och säkerhetsgarantier. De frågorna vill regeringen hålla isär.

Nya grupper vill samtala
Representanter för Afrikanska Unionen och FN meddelade på måndagen också att två nya rebellgrupper har trätt fram i Darfur, med krav på att få delta i samtalen.

Dessa nya regeringsfientliga grupper sägs ligga bakom morden på två hjälparbetare nyligen, och överfallet på en lastbilskonvoj.

I takt med att omvärlden har engagerat sig i Darfurtragedin har pengar satts i omlopp i form av nödhjälp och utländska löften om stöd för en fredsprocess.

Därmed står värden på spel som många i den utfattiga landsändan vill vara med och slåss om, och en fredlig lösning av konflikten känns än mer avlägsen.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".