Miljardnota för Riksbanken

Riksbankens bolag fortsätter att kosta pengar. Slutnotan för bankens kontanthantering väntas landa på 1,1 miljard kronor. Nu tvingas Riksbanken också ersätta flera tidigare kunder för miljontals kronor. (Ekonomiekot)

– De här ersättningarna till tidigare kunder är en del av de avvecklingskostnader som Riksbanken tidigare tagit ställning till. Som det ser ut i nuläget så rör det sig om 30 till 35 miljoner kronor totalt, säger Björn Hasselgren, avdelningschef på Riksbanken.

Det är verksamheten i Riksbankens bolag Pengar i Sverige AB som fortsätter att kosta pengar. Efter en misslyckad utförsäljning av den förlusttyngda kontanthanteringen, beslutades att bolaget skulle läggas ned.

Nu tvingas alltså riksbanken kompensera tidigare kunder, eftersom de avslutar flera avtal i förtid.

Fler kostnader tillkommer
Banken har inte lyckats nå en uppgörelse med alla kunder ännu men närmar sig sluttampen och uppskattar kostnaden till mellan 30 och 35 miljoner kronor.

Dessutom tillkommer kostnader för uppsägningslöner och hyreskostnader för lokaler runt om i landet.

Över en miljard kronor
Riksbankledningen har i flera omgångar skjutit till pengar för att täcka förlusterna. Senast tillskottet var på 200 miljoner kronor. Det innebär att förlusterna nu uppgår till 1,1 miljard kronor.

– Man kan i efterskott alltid säga att man skulle ha gjort saker på ett annat sätt. Men vi har ju redovisat och kommer att redovisa hur de större kostnaderna kommit till. Jag tror att man ska hålla i minnet att alla aktörer på marknaden har haft det tufft, så det är inte bara Riksbankens bolag, säger Björn Hasselgren.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".