Grönt ljus för svenskt ja till europakten

1:21 min

Socialdemokraterna och regeringen är nu överens om villkoren för en svensk medverkan i europakten. Därmed ska regeringen försöka övertyga EU om att Sverige får vara med i pakten, men med flera förbehåll.

Bland annat ska Sverige försöka få ett större inflytande. Moderaten Anna Kinberg Batra är ordförande i finansutskottet och har varit med i förhandlingarna.

– Socialdemokraterna och regeringen har diskuterat vissa villkor, till exempel respekten för arbetsmarknadens parter. Det är också med i det avtal som nu ligger på bordet inför stats- och regeringschefernas möte på måndag, säger Anna Kinberg Batra.

Regeringen har under den senaste tiden försökt få Socialdemokraterna att gå med på en svensk anslutning till europakten. Men Socialdemokraterna har ändå fram tills nu sagt nej.

Motståndet har bland annat berott på att man varit rädd att Sverige vid ett ja bakvägen skulle gå med i euron. Men nu har socialdemokraterna fått igenom viktiga krav.

– Vad vi säger är att vi kan tycka att man kan vara med i den här finanspakten om vi får garantier för att de här finanspolitiska ramverken inte kommer gälla oss, att svenska kollektivavtalslösningar värnas och att vi får ett inflytande, säger Marie Granlund, socialdemokrat och vice ordförande i EU-nämnden.

Hon säger att rädslan för att Sverige skulle tvingas in i eurosamarbetet finns kvar.

– Det är därför vi för fram de här kraven. Vi har hela tiden diskuterat varje nytt avtalsförslag för sig, och de har inte varit tillfyllest, säger Marie Granlund.

Men Anna Kinberg Batra menar att regeringen inte har fått ge efter så mycket, eftersom man redan har fört fram sådana här krav till EU.

– Vi har drivit de här frågorna länge, säger Anna Kinberg Batra.

Men om ni drivit de här frågorna innan, hur stor chans har ni då att det går igenom i EU på måndag?
– Det är förhandlingar som pågått länge på flera nivåer. Stats- och regeringscheferna träffas närmast på måndag, då blir det ofta flera utkast som kommer. Men det senaste vi sett är vi nöjda med och jag välkomnar att vi nu har bred samsyn med Socialdemokraterna om villkoren för svensk medverkan.

Karolina Lek

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista