Skandia riskerar böter i USA

Skandia riskerar att få betala skadestånd och eventuellt sanktionsavgifter för otillåten korttidshandel med fondandelar i sitt tidigare amerikanska dotterbolag American Skandia.

Flera fond- och försäkringsbolag i USA, bland dem American Skandia, har i samband med undersökningar av den amerikanska finansinspektionen, SEC, beskyllts för korttidshandeln, så kallad market timing. Detta kan ha missgynnat andra andelsägare.

Skandia bedömer att finansinspektionens granskningar kommer att leda till antingen process eller förlikning.

”En eventuell förlikning kommer sannolikt att innebära betalning av skadestånd och kan också innebära att särskilda sanktionsavgifter ska betalas. Det är för närvarande inte möjligt att bedöma vilken finansiell påverkan detta kommer att ha på Skandia”, skriver Skandia i ett pressmeddelande.

Skandia sålde 2003 sitt dotterbolag American Skandia till bolaget Prudential. Enligt ett avtal mellan bolagen ska Skandia ersätta Prudential för bland annat krav och processer upp till maximalt 1 miljard dollar. När det gäller krav från tillsynsmyndigheter gäller garantiansvaret fram till april 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista