Mångmiljonfusk med föräldrapenningen

Det är vanligt med fusk med föräldraförsäkringen. Enligt Riksförsäkringsverket är det så många som 40 procent av dem som tar ut minst 10 gånger om året för vård av barn, som arbetar och tar ut ersättning samtidigt.

– Vi har undersökt de som är högkonsumenter av tillfällig föräldraförsäkring, det vill säga de som tagit ut den mer än tio gånger. 40 procent av dem fastnade i vår kontroll för att de både varit på arbetet och fått lön och ersättning från oss, säger Stig Orustfjord på Riksförsäkringsverket, RFV.

Riksförsäkringsverket har kontrollerat de föräldrar som förra året vid mer än tio tillfällen tagit ut ersättning för vård av sjukt barn. Sammanlagt är det 12 900 personer och av dem har RFV granskat 940 slumpvis utvalda föräldrar.

Undersökningen visar inte att det är någon speciell kategori som har fuskat. Om hela gruppen fuskar så mycket som undersökningen visar, är det 5 000 personer, det kostar samhället 13 miljoner kronor.

Riskerar straff
Det är inget stort belopp, men personer som fuskar riskerar kännbara straff, enligt Stig Orustfjord.

– Konsekvensen blir att när de upptäcks får de betala tillbaka hela beloppet. De blir också polisanmälda, säger han.

Vad kan straffet bli?

– I normalfallet blir det böter eller villkorlig dom. I vissa fall kan det bli fängelse.

Oklart hur stort fusket är
En förklaring till att så många som 40 procent fuskar kan vara att arbetsgivaren har bokfört frånvaron på ett felaktigt sätt. I en tidigare undersökning som gjordes för två år sedan, var det första resultatet att 10 procent fuskade. Men vid ytterligare kontroll hamnade antalet fuskare på 6 procent.

Den aktuella undersökningen ger inget stöd för att säga hur stort fusket är generellt bland alla över 700 000 föräldrar som tar ut ersättning för vård av sjukt barn varje år.

Tuffare attityd
Stig Orustfjord säger att Riksförsäkringsverket nu går vidare och kommer att kontrollera samtliga 12 900 som tog ut ersättning vid mer än tio tillfällen.

– Det är klart att det är en tuffare attityd, men det är för att upprätthålla förtroendet för försäkringen. Jag tycker också att det är viktigt för de som verkligen har sjuka barn, att de inte blir misstänkliggjorda.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".