Björn Håkansson.

"Bra ursäkt för neurosedynskandalen"

Regeringen har beslutat att de som skadades av neurosedynkatastrofen för drygt 40 år sedan får ersättning från staten. De som skadades av medicinen får 500 000 kronor var. Det är dubbelt så mycket som justitiekanslern föreslog förra året.

Björn Håkansson som är ordförande för Neurosedynskadades förening tolkar höjningen som att regeringen ber om ursäkt.

– Jag är nöjd. Regeringen har ju fördubblat beloppet. Då är de ju villiga att framföra en ursäkt, även om det inte finns skriftligt.

Men det sägs inte rent ut?

– Nej det sägs inte rent ut, man får läsa mellan raderna, men det kanske är svårt för regeringen idag att ta ansvar för vad som hände 1958–59 och säga om det är rätt eller fel, men man kan säga att det här förändrar ju synen på läkemedel totalt.

Medicinen gavs till gravida
Läkemedlet neurosedyn gavs till gravida kvinnor under några år kring 1960 för sömnsvårigheter och illamående. Men medicinen ledde till att omkring 150 barn föddes med svåra missbildningar, bland annat förkortade armar och ben.

Sedan länge betalar läkemedelstillverkaren Astra en ersättning på i snitt 3 600 kronor i månaden till de drabbade.

För några år sedan restes krav på ersättning från staten med modell från andra länder. Bland annat hävdades från neurosedynskadades sida att myndigheterna hade gjort fel.

Fördubblad ersättning
Justitiekanslern kom under förra året fram till att myndigheterna inte kunde lastas för skandalen, men föreslog ändå en ersättning som regeringen nu alltså har höjt. 110 drabbade får 500 000 kronor var.

Björn Håkansson tycker att det kan vara dags att sätta en slutpunkt för neurosedynskandalen nu.

– Det får man väl hoppas. Vi kommer ju inte att driva någonting mot staten i fortsättningen. Vi är jättenöjda med det här och tycker att det är en bra uppgörelse, säger han.

Alf Peter Svensson, en annan av medlemmarna i Neurosedynskadades förening säger så här:

– Det är väldigt viktigt när man har levt i ett trauma så länge att faktiskt kunna lägga saker och ting bakom sig och gå vidare i livet. I förhållande till staten och skadeståndsersättningen så är det här absolut en slutpunkt. Sedan har vi ju att se framåt.

– Det är ju trots att så att ingen riktigt vet vad de skador som den här gruppen har åsamkats kommer att innebära. Så det är klart att framöver så finns det behov av stöd och hjäp i den här gruppen, helt klart.

Ingen ursäkt
Men regeringen tar inte ordet ursäkt i sin mun. Den ger pengarna ex gratia som politikerna brukar kalla det. Det betyder ungefär att staten inte medger någon skuld, men ändå tycker att offren förtjänar plåster på såren.

Ylva Johansson är minister för vård och omsorg.

– Det är en gest av försoning och upprättelse. Det går naturligtvis inte att värdera deras skador och lidanden i pengar, säger hon.

Ska man se det som en ursäkt från staten?

– Men ska se det som en gest av försoning och upprättelse.

Varför inte en ursäkt?

– Det är inte så att staten har begått något formellt fel, men det finns anledning tycker regeringen att ge en ex gratia-ersättning av det här beloppet.

Men även om Ylva Johansson anser att svenska myndigheter inte har brutit mot några regler så tycker hon liksom justitiekanslern att myndigheterna informerade patienterna för dåligt.

– Ja det var viktigt att alla de som hade fått medicinen utskriven och hade den hemma skulle bli informerade om de här riskerna och det gjorde man inte i tillräcklig utsträckning.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".