Svensk väljaropinion januari 2012

1:30 min

Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har fortsatt stora problem i opinionen, medan Vänsterpartiet ökar 2,4 procentenheter till 8,4 procent. Här presenteras den sammanvägning som Novus gjort av siffror från fem opinionsinstitut för Ekot.

Socialdemokraterna tappar ytterligare och är nere på 23,9 procent, en bottennotering för partiet i svensk väljaropinion.

Vid förra sammanställningen i december hade socialdemokraterna stöd av 25,3 procent, alltså en minskning med 1,4 procentenheter.

Det skiljer mer än tio procentenheter mellan socialdemokraterna och Moderaterna som i januari får stöd av 34,7 procent av väljarna.

Kristdemokraterna minskar ytterligare: i december hade de stöd av 3, 9 procent av väljarna, i januari har stödet minskat till 3,6 procent.

Kristdemokraterna hamnar därmed under spärren för att komma in i riksdagen för tredje mätningen i rad.

Vänsterpartiet däremot går uppåt, i december hade partiet stöd av 6 procent av väljarna medan januarimätningen visade en uppgång till 8,4 procent av väljarstödet.

Siffrorna kommer från Novus, som sammanställt resultaten från de fem största opinionsinstituten för Ekots räkning.

Mätningarna gjordes innan Stefan Löfven blev vald till socialdemokraternas partiordförande i fredags och innan kristdemokraternas riksting i Västerås igår då Göran Hägglund omvaldes till partiledare.

Miljöpartiet är fortsatt starkt och har stöd av 11,7 procent av väljarna.

De tre övriga riksdagspartierna Centerpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna får vardera omkring fem, sex procent av väljarstödet.

Svensk väljaropinion

Svensk väljaropinion är ett väljarindex sammanställt av Novus för Ekot. Resultaten från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Ipsos vägs samman.

Resultaten i publicerade mätningar vägs samman efter antalet intervjuer i respektive undersökning.

Karin Wettre

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista