Länsförsäkringar gör som Skandia

Ännu ett svenskt försäkringsbolag säljer ut förvaltningen av sparkapitalet till utlandet. Tidigare har Skandia sålt till en norsk bank, idag meddelar Länsförsäkringar att tillgångar på 115 miljarder kronor säljs till en holländsk kapitalförvaltare.
Det är 600 000 livförsäkringskunders och 200 000 fondkunders sparkapital på sammanlagt 115 miljarder kronor som nu säljs till den holländska kapitalförvaltaren ABN AMRO, sannolikt föga känd hos de småsparare som traditionellt utgör kundbasen för Länsförsäkringar. Men ABN AMRO är en bjässe internationellt med ett förvaltat kapital på 1500 miljarder kronor, eller motsvarande nästan hela Sveriges nationalbudget. ABN AMRO betalar 1,3 miljarder för att få ta hand om svenska småsparares pengar men ansvaret för avkastningen och placeringsinriktningen ligger kvar hos Länsförsäkringar, som nu alltså följer Skandia som sålde sin kapitalförvaltning till Den Norske Bank, och drog på sig en opinionsstorm. Men Länsförsäkringars VD Tommy Persson säger att han inte fruktar något sådan efter dagens affär.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista