Carin Götblad.

Länspolismästare Carin Götblad åtalas

Uppdaterad 16:45
Länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad åtalas av justitiekanslern för brott mot förbudet att efterforska en källa, alternativt tjänstefel. Götblad misstänks för att i strid mot grundlagen ha försökt ta reda på vem inom polisen som läckte uppgifter till medier.

Det saken gäller är uppgifter om en mordbrand som publicerades i tidningen Nynäshamns-Posten 2002. Uppgifterna var en del av polisens förundersökning och länspolismästaren inledde en intern utredning om vem som hade lämnat ut uppgifterna till tidningen.

En anställd vid polisen fick en direkt fråga om det var hon som hade läckt uppgifterna. Detta var ett avsiktligt försök att efterforska en källa, skriver JK i sitt åtalsbeslut.

Omfattas av meddelarskyddet
Offentliganställda omfattas av grundlagens meddelarskydd och har rätt att anonymt lämna uppgifter till pressen.

Länspolismästaren hade inte rätt att efterforska vem som hade lämnat ut uppgifterna till tidningen, anser JK.

Efterforskningarna och förhöret med den anställda kan också ha inneburit tjänstefel, skriver JK i sin stämningsansökan.

Förnekar brott
Carin Götblad hälsar via sin presstalesman att hon förnekar brott och att hon tänker fortsätta att arbeta som länspolismästare trots att hon är åtalad.

Rikspolischefen Sten Heckscher säger att han också anser att Carin Götblad ska fortsätta som länspolismästare i avvaktan på den rättsliga prövningen.

Polisstyrelsens ordförande i Stockholms län moderaten Kristina Axén Olin är bekymrad över att länspolismästaren står under åtal.

– Det är naturligtvis otroligt allvarligt och väldigt tråkigt för Carin Götblad att det har blivit så här, säger hon.

Tycker du att hon kan fortsätta som länspolismästare när hon är föremål för åtal?

– Det är naturligtvis mycket allvarligt när man väcker åtal mot en länspolismästare, men jag kan inte avgöra om hon bör vara kvar i tjänst eller inte. Det ansvaret får vila på regeringen och rikspolischefen.

Hur påverkar det polisarbetet i Stockholms län?

– Jag tycker att det är viktigt att det inte påverkar polisarbetet negativt. Dessutom är det viktigt för allmänhetens förtroende att vi inte har negativ publicitet kring polisen, utan att man på allra bästa sätt försöker få visa att vi har en väldigt bra poliskår i Stockholm.

Förutom länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, åtalas också en tjänsteman på avdelningen för interna utredningar vid Stockholmspolisen.

Brott mot förbudet att efterforska källor kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".