KD möblerar om i ledningen efter partiledarvalet

2:14 min

Kristdemokraterna möblerar om sin högsta ledning, det verkställande utskott. Efter att Göran Hägglund vunnit kampen om partiledarposten mot Mats Odell, med drygt två tredjedelar av rösterna, så lämnade en av Hägglunds kritiker, Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, partiets VU.

– En person som tidigt och tydligt har deklarerat att han inte vill sitta i presidiet tillsammans med mig om jag blir vald kanske inte heller är den bästa att ingå i verkställande utskottet. Men jag tror att huvudargumentet för de flesta var att Eva Samuelsson, som är ordförande för våra kommun- och landstingspolitiker, bör ha plattformen i VU. Jag tror att det var det som fällde avgörandet, säger partiledaren Göran Hägglund.

Eva Samuelsson kom in i verkställande utskottet eftersom hon internt i partiet företräder Kristdemokraternas kommun- och landstingspolitiker. Det uppdraget har Bengt Germundsson lämnat.

En annan Odellanhängare, riksdagsledamoten Mikael Oscarsso,n tycker att Bengt Germundsson borde ha fått sitta kvar i verkställande utskottet.

– Bengt Germundsson är vår mest framgångsrike kommunpolitiker med över 44 procent i valet och har jobbat tätt intill Göran Hägglund. Jag tycker att det hade varit en finns gest att låta honom vara kvar i VU med tanke på uttalandena i går om att inkludera även den stora minoritet som inte stödde Göran Hägglund, säger Oscarsson.

Även framtiden för Mats Odell kommer att diskuteras inom partiet. Han är nu ledare för Kristdemokraternas riksdagsgrupp, och det vill han gärna fortsätta vara även efter förlusten i partiledarvalet:

– Jag tror att det skulle vara en positiv signal att vi faktiskt håller på att läka samman partiet och att vi kan jobba tillsammans och har förtroende för varandra.

Partiledaren Göran Hägglund tycker att det är rimligt att partiets riksdagsledamöter nu diskuterar om de vill ha kvar Odell som gruppledare.

– Den frågan har aktualiserats av enskilda ledamöter och så kan vi inte ha det; att vi bara diskuterar vid sidan om. Det samtalet måste naturligtvis föras av riksdagsgruppen som helhet. Det handlar om förtroende i den här speciella situationen och att man utser den personen som man tror är bäst lämpad för att fylla den viktiga rollen, säger Hägglund.

Både Göran Hägglund och Mats Odell tror att de båda ska kunna ha ett bra samarbete framöver men Göran Hägglund sticker inte under stol med att partiledarstriden har satt sina spår:

– Det vore ju konstigt om jag sa att vår relation som personer inte har förändrats efter det här, men jag betraktar fortfarande Mats Odell som en vän, och vi är tillräckligt professionella för att kunna samarbeta väl framöver.

Odell vill fortsätta

Striden mellan Mats Odell och Göran Hägglund avgörs i eftermidag. Foto: Jens L´Estrade/Scanpix.

#text=4935758#Trots att Mats Odell förlorade klart mot Göran Hägglund i kampen om partiledarposten så tycker han att han ska sitta kvar som gruppledare för partiet i riksdagen.

Karin Wettre Johan Prane

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista