Fler unga tveksamma till förintelsen

Satsningen på att informera svenska ungdomar om nazismens övergrepp under andra världskriget tycks ha gett ett magert resultat. Idag är färre ungdomar övertygade om att förintelsen verkligen ägt rum än före kampanjen.

Det var för sju år sedan som en stor undersökning visade att många ungdomar var tveksamma till om förintelsen verkligen ägt rum.

Strax därefter presenterade statsminister Göran Persson en omfattande kampanj för att informera om nazismens terror. En satsning som fick stor uppmärksamhet också internationellt.

Nu har Brottsförebyggande rådet och Forum för levande historia, en myndighet som har sina rötter just i regeringens informationssatsning gjort en ny undersökning.

Färre tror på förintelsen
När samma fråga om förintelsen ställs igen till drygt 10 000 elever så visar det sig att det är ännu färre idag som svarar att de är helt säkra på att förintelsen ägt rum.

Då var nästan 71 procent helt säkra, nu är det knappt 67 procent.

”Kunde varit värre”
Att det gått ytterligare nästan tio år sedan andra världskriget är en förklaringarna från de som ligger bakom undersökning.

Istället för att säga att den har varit verkningslös så menar Helen Lööw, vid Forum för levande historia, att kunskapen kunde varit ännu sämre utan regeringens omfattande informationssatsning.

– Det kunde ha varit ännu värre. Men det är klart att det är en viss besvikelse, säger Helen Lööw.

Färre riktigt tveksamma
En positiv del i undersökningen är att de som är riktigt tveksamma till förintelsen, inte alls säkra på att den ägt rum, de har minskat med ungefär hälften. Kunskapen stiger från grundskolan till gymnasiet.

Statsminister Göran Persson anser sig inte tillräckligt insatt för att kommentera undersökningen idag.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista