Svenska spelmonopolet är lagligt

Det svenska så kallade spelmonopolet har angripits från flera håll den senaste tiden. Många utländska spelbolag vill in på marknaden och tjäna pengar. I ett principiellt mycket viktigt mål som avgjordes på tisdagen i en svensk domstol blev monopolet förklarat lagligt.

Det är regeringsrätten som på tisdagen avkunnat två vägledande och mycket viktiga domar när det gäller det svenska så kallade spelmonopolet. Det första målet handlade om en svensk restaurang som förmedlat spel till ett utländsk bolag, SPP Overseas. Det andra handlade om en sida på internet med en reklambanderoll för samma bolag.

Båda polisanmäldes och fälldes enligt den svenska lotterilagen. I Sverige är det förbjudet att främja spel hos utländska bolag.

Anklagas för mycket reklam
De som klagade har hävdat att Sverige bryter mot EG-rätten med grunden att statliga Svenska spel och travets ATG gör så mycket reklam för spel att det är hyckleri att påstå att Sveriges lagstiftning är till för att skydda mot spelberoende och kriminalitet. I själva verket handlar det bara om mer pengar till statskassan, sa de.

Regeringsrätten säger att det svenska systemet, totalt sett, får anses motsvara EG-rättens krav. Den säger också att lotterilagstiftningen och hur den tillämpas på olika punkter väcker frågor om förenligheten med de villkor som EG-domstolen i sammanhanget har ställt upp.

Godkänt men inte för alltid
Den svenska modellen får alltså godkänt med kritik. Det kritiken handlar om är det statliga spelsystemets mycket aggressiva marknadsföring och att kontrollen av systemet är dålig.

Den svenska regeringsrätten ger den svenska modellen godkänt. Det betyder inte att det svenska spelmonopolet är godkänt på sikt. I fredags fick den svenska regeringen en formell underrättelse av EU-kommissionen om att Sverige misstänks bryta mot EG-rätten på spelområdet.

Det är det första steget i en process mot Sverige för fördragsbrott. Där har Sverige två månader på sig att svara EU-kommissionen.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".