Vanligt med svarta löner inom idrotten

I likhet med finansminister Bosse Ringholms Enskede IK är det inte alls ovanligt att föreningar betalar ut svarta löner till spelare och ledare. Det visar skattemyndigheternas granskningar av idrottsföreningar runt om i landet.

Skattemyndigheterna runt om i landet har gjort flera granskningar över hur idrottsföreningar sköter sin ekonomi. I Stockholm visade en kontroll som gjordes på fotbolls- och ishockeyföreningar, som ligger snäppet under elitnivå, att 90 procent hade brister i sin redovisning.

Ekot har kunnat avslöja att Enskede IK, en förening där finansminister och tillträdande idrottsminister, Bosse Ringholm är ordförande, under flera år betalat ut flera hundratusen kronor i svarta löner till tränare.

I Västerås har skattemyndigheten tittat närmare på idrottsföreningars ekonomier i tre län under tre år.

Brister hos de flesta
Av granskade idrottsföreningar i Uppland, Sörmland och Västmanland var det brister i en stor majoritet av fallen. Det handlade bland annat om att svarta löner betalats ut till spelare och tränare.

I Kalmar län hade 11 av 25 kontrollerade fotbolls- och innebandyklubbar betalat ut svarta löner, visade en granskning som gjordes i våras.

– Av dem hade i stort sett samtliga inte lämnat kontrolluppgifter när det gällde domararvoden. Sedan var det elva av de föreningarna som inte hade redovisat sina tränarlöner, säger Jan-Erik Larsson på skattemyndigheten i Kalmar.

Skillnader mellan stora och små
Även på skattemyndigheten i Malmö bekräftar man bilden av idrottsföreningar med bristande moral när det gäller räkenskaper.

Revisorn Bengt Ågren säger att exemplen är många men med tydliga skillnader mellan stora och små föreningar.

– I mindre föreningar kan det vara så att det är mer frekvent att tränarersättningar i vissa fall går ut i form av svart ersättning. I större klubbar, ibland med bolag med i bilden, är det en annan typ av frågor som är uppe för diskussion, säger Bengt Ågren.

Skattemoralen påverkas
Att makthavare är inblandade i skatteaffärer kan påverka andra föreningar att göra likadant.

– Den bild som ges i media av att makthavare inte betalar sina skatter och avgifter påverkar skattemoralen negativt, säger Anders Stridh på Skatteverket.

Jesper Henricson
jesper.henricson@sr.se

Peter johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".