Statsminister Fredrik Reinfeldt på väg in till EU-toppmötet på måndagen. Foto: Jean-Christophe Verhaegen / Scanpix.

Sveriges krav på finanspakten tycks gå igenom

EU:s ledare sitter i ett extra toppmöte i Bryssel i kväll. Den viktigaste frågan är att sy ihop finanspakten med hårdare regler för budgetdisciplin för euroländerna. Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att Sverige nu har fått igenom de krav för att delta i pakten som regeringen och Socialdemokraterna har.

– Vi har kunnat leverera både det som har varit vårt gemensamma intresse från regeringen och det som Socialdemokraterna har ställt i utsikt till sina fyra villkor, säger statsministern.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraterna har krävt att Sverige inte binds juridiskt av finanspakten och att svenska regeringen ska få delta i vissa av euroländernas toppmöten. Både Socialdemokraterna och regeringen betonar dessutom att skrivningen om arbetsmarkandens parter ska respekteras är kvar.

I detta det femte utkastet av förslaget som regeringscheferna nu förhandlar om är alla dessa krav uppfyllda.

Toppmötet i dag är ett extra toppmöte och beslutet om finanspakten behöver inte fattas förrän på nästa ordinarie toppmöte i mars. Finlands statsminister Jyrki Katainen anser ändå att förhandlingarna har gått så långt att det blir en överenskommelse ikväll.

Frågan om Sverige ansluter sig till finanspakten är ändå inte på något sätt avgjord än. Fortfarande gäller att regeringen måste ha med sig Socialdemokraterna för att få en majoritet i riksdagen. Socialdemokraterna har sett den nya text som nu finns men vill ännu inte kommentera den.

Ett eventuellt beslut om vad Socialdemokraterna tycker kan komma ikväll om riksdagens EU-nämnd håller ett extra telefonmöte om de förhandlingar som pågår nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista