Uppåt för stålbranschen

Det är uppåt för stålbranschen just nu - igår kom ju svenska SSAB med ett oväntat bra resultat och i USA redovisar nu två av de största stålbolagen också mycket positiva resulta.

Fantastiskt, mycket bättre än väntat - lovorden från investerare och analytikerna var ovanligt många efter att USA största ståltillverkare US Steel igår kommit med sin kvartalsrapport. Vinsten blev 354 miljoner dollar tredje kvartalet - vilken kan jämföras med en lika stor förlust samma period för ett år sedan - och resultatet var betydligt bättre än vad marknaden hade räknat med och börskursen steg med 4,5 procent. Uppåt var det också för en annan amerikansk ståljätte - AK Steel Holding, som också går bättre än vad analytikerna hade trott.

En huvudförklaring till uppgången är den mycket stora efterfrågan från Kina, och även om det varnas för att den inte kan hålla samma takt framöver, så tror US Steel på ett bra resultat under resten av året och även 2005, bland annat tack vare en ökad tillväxt i Japan och här på hemmaplan.

För ett par år sedan beskrevs stålsektorn som en krisbransch, inte minst i USA, men när nu trenden uppenbarligen har vänt så visar det sig bland annat i ett ökat antal sammanslagningar, eller diskussioner om köp och samgåenden mellan olika stålbolag, som ett sätt att behålla och helst öka sin andel av den just nu vinstgivande marknaden. Häromdagen bildades världens största stålproducent när två holländska företag och ett amerikanskt gick samman.

Och även om det finns vissa bedömare som säger att lika snabbt som det vände uppåt kan det gå utför igen, så sammanfattade en analytiker på den internationella ekonomiska samarbetsorganisationen OECD för nyhetsbyrån Reuters förmodligen vad flertalet idag tänker - det har varit ett mycket bra år för stålbranschen.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".