Strax efter att mannen sköts ihjäl hördes en explosion från en polisstation i närheten. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Sprängattentat mot polisen efter dödskjutning

Oklart om händelserna har ett samband
2:38 min

I går kväll inträffade ännu en dödsskjutning i Malmö. En man sköts med flera skott då han satt i sin bil och han dödförklarades kort efter ankomst till sjukhuset. Det är den åttonde dödsskjutningen i Malmö sedan maj i fjol. Inte långt från brottsplatsen inträffade i natt också en explosion vid en polisstation.

– Vi får in flera samtal vid halv tre om en kraftig explosion, det kommer snabbt uppgifter om att det är polisstationen som är utsatt för någon form av detonation, säger Marie Keismar, vakthavande befäl i Skåne.

Hur betecknar ni det som har hänt?

– Det är mycket allvarligt när man utsätter polisstationer för den här typen av attentat.

Polisen vet inte om explosionen polisstationen, som var obemannad vid tillfället, har något samband med dödskjutningen i går kväll. Dödsskjutningen som var den tredje hittills i år. Linda Karlsson och Mohammad Haghighi bor nära brottsplatsen

– Det är hemskt det som har hänt, men man har väntat på att nått skulle hända i området för det är mycket knark och skit här, säger Linda.

– Med tanke på vad som har hänt här de senaste månaderna så blir man inte förvånad, säger Mohammad.

– Det händer grejer hela tiden.

Strax före klockan sju i går kväll fick polisens larm om skottlossning på Fosievägen i Malmö och eftersom det just nu är mycket poliser ute på Malmös gator var man på plats efter bara några minuter.

Mer än tjugo polispatruller deltog i sökandet efter gärningsmannen eller gärningsmännen, säger polisens informatör Calle Persson:

– Förmodligen är det många som har hört någonting, men frågan är hur många som har sett nånting.

Den tekniska undersökningen på platsen avslutades i går kväll och en del fynd kunde säkras och under natten har polisen mest sysslat med det man kallar inre spaning:

– Dels tittar vi på den här personens förehavanden, till exempel om det varit nått hot mot honom.

Våldet i Malmö har ändrat karaktär de senaste åren och flyttat ut på gatan och skjutvapen som tidigare förknippades med personer med ett långt brottsregister bärs nu, enligt polisen, av allt fler unga.

Både länskriminalen i Skåne och den rättsmedicinska avdelningen i Lund liknar de mord man utreder och undersöker i dag vid avrättningar.

Enligt Brottsförebyggande rådet är det dödliga våld som är kopplat till uppgörelser mellan kriminella gäng störst i Skåne. Förutom de tre dödskjutningarna under januari månad har ytterligare fyra personer skadats vid skottlossning. Polisen kan i nuläget inte säga om gårdagens dödskjutning har någon koppling till tidigare gänguppgörelser:

– Det finns många som tror att Malmö är en riktig skitstad där folk springer runt och skjuter på varandra, det är inte bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".