Palestinier ser reträtten som en seger

I Israel tänker motståndarna till den nu av parlamentet Knesset beslutade evakueringen av judiska bosättare inte ge upp. Bland de militanta palestinierna ser man reträtten som en seger.

– Det är en stor framgång för det palestinska folkets motstånd som ensamt har tvingat den sionistiske fienden att lämna Gaza, säjer en talesman för den palestinska militanta organisationen Hamas.

Och de lika militanta kollegorna i gruppen Islamiska Jihad säjer att oavsett vad Knesset beslutar skulle sionisterna ändå ha drivits ut.

Sju rösters övervikt
Det var på tisdagskvällen som Knesset med sju rösters övervikt beslöt att stödja premiärminister Ariel Sharons plan att överge alla bosättningar i Gaza och fyra avlägsna bosättningar på Västbanken.

Men den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat klagar över att israelerna bestämmer över palestiniernas liv utan att ens tala med dem.

Uppmanar till förhandling
Han uppmanar israelerna att sätta sig ner vid förhandlingsbordet och göra bosättarevakueringen till en del av fredsprocessen istället för att styra och ställa helt på egen hand.

Nu innebär tisdagens beslut inte med automatik att evakueringen blir av. Nya beslut måste fattas i regeringen och Ariel Sharon kämpar mot ett hårt motstånd från sina egna inne i regeringen som hotar att avgå om inte Sharon utlyser en folkomröstning om bosättarreträtten.

Motståndet bland bosättarna har inte brutits av Knessets beslut. På tisdagen presenterade en av de israeliska tv-kanalerna ett hemligt dokument som visade extremhögerns plan för att sätta stopp för evakueringarna.

Motståndsplan i tre steg
Den här motståndsplanen är indelad i tre etapper där den första går ut på att hota Sharon, polisen och militären med våld. Flera dödshot har redan riktats mot premiärministern.

I den andra etappen börjar man bygga nya bosättningar och i den tredje skall man provocera fram bråk med muslimer på Tempelberget i Jerusalem, heligt för både judar och muslimer. Detta för att skapa våldsamma reaktioner bland palestinierna så att regeringen får annat att tänka på än att evakuera bosättare.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".