Demonstranter.

Rädsla i Thailand efter militärövergrepp

Narathiwat-provinsen i södra Thailand där konfrontationen mellan demonstranter och militären i måndags krävde 85 människors liv, är idag en plats belägrad av militärer. Många invånare är rädda. Det berättar en person som rest runt i området för Ekots räkning.

Ingen utomstående släpps egentligen in i Narathiwat nu, men vår källa tog sig in till Tak Bai. Han träffade en anhörig till en av dem som dog i samband med att över 1 300 människor som samlats utanför polisstationen i Tak Bai greps.

Hur just hans anhöriga dog är ännu inte klarlagt, men enligt vad han berättat för vår källa så finns det frågetecken. ”Hans tår såg brända ut - som om han dött av elektricitet”, berättade han.

Amnesty kräver utredning
Officiellt har myndigheterna sagt att männen kvävdes ihjäl, men nu har det även enligt nyhetsbyrån AFP framkommit att många bröt sina nackar i samband med transporten i lastbilarna till militärkampen, där fortfarande över 1 000 människor hålls fångna.

Människorättsorganisationen Amnesty kräver att en oberoende utredning tillsätts.

Premiärminister Thaksin erkände inför parlamentet att soldaterna gjorde misstag vid transporterna och att det ledde till 78 människors död. Han har också tillsatt en kommission som ska utreda händelsen.

Det gjorde man också efter händelsen i slutet av april då över hundra människor dödades av militären i området. Den kom fram till att militären hade använt mer våld än vad som krävts.

Varnar för mer våld
Analytiker och religiösa ledare är idag samstämmiga i att det som hänt kommer att öka spänningen ytterligare i de tre södra provinserna som gränsar mot Malaysia.

En regional säkerhetsexpert varnar för mer våld de kommande veckorna. Ledaren för de privata religiösa skolorna i södra Thailand menar att de militanta rörelserna i området kommer att slå tillbaka med självmordsattacker. Och en separatistgrupp, Pulo, som verkade under 70 och 80-talens våldsamheter i området har skrivit på sin hemsida att nu måste striden fortsätta i den thailändska huvudstaden Bangkok.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".