Telia Sonera ska effektiviseras

Telias vinst för det tredje kvartalet blev nästan sex miljarder kronor. Aktien steg också kraftigt på Stockholmsbörsen. Men ett nytt sparpaket kommer först senare sa vd:n Anders Igel.

– Vår plan är att ta våra kostnader till en totalt annorlunda nivå än idag. Det kan vi göra bland annat genom att fokusera vårt erbjudande till marknaden och minska den komplexitet vi har i bolaget vi har på grund av det, men också genom ett antal effektiviseringar som vi jobbar med rent generellt, säger han.

Handlar det om personalneddragningar?

– Man kan inte utesluta det naturligtvis, men vi ska komma ihåg att den större delen av vår kostnadsmassa inte är relaterat till personal, så det handlar ju om många olika saker. På vissa ställen måste vi också satsa för att kunna bygga den här plattformen för tillväxt.

Förbättrat resultat 
Vinsten på nästan sex miljarder kronor för det tredje kvartalet i år var nästan en hel miljard bättre än vad aktieanalytikerna räknat med i snitt.

Bolaget har också bestämt att köpa tillbaka aktier för omkring 10 miljarder kronor under nästa år. För den traditionella fasta telefonin går det däremot trögt. Försäljningen gick ned och intäkterna för abbonemang och extra tjänster minskade kraftigt.

Tjänar pengar på mobiler
På den svenska mobilmarknaden är prispressen stor just nu. Men trots det tjänar Telia Sonera pengar på mobilerna.

– Vi har klarat det ganska bra genom att vi har haft en väldigt fin ökning både i antalet kunder och i volym, så jag tycker att vi klarar den alldeles utmärkt.

Istället håller nu bolaget på att lägga om fokus. Framtiden för Telia Sonera finns inom mobilitet och internet-telefoni. Det är där man vill växa framöver.

– Vi har en fantastisk möjlighet med den kundbas och den infrastruktur och den plattform vi har att ta ledningen i den här avställningen och på det viset, när den här treårsperioden är över, få en förnyad tillväxt även på hemmamarknaden.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".