Vin & Sprit dras in i Systembolagshärvan

Statliga Vin & Sprit dras nu in på muthärvan kring systembolaget. Fyra personer från företaget har delgivits misstanke om bestickning. Enligt åklagaren har de mutat systembolagets butikschefer.

Advokat Tomas Wilson företräder en av de misstänkta. Hans klient säger att allt han gjort varit sanktionerat av ledningen för Vin & Sprit.

– Han förnekar brott överhuvudtaget. Det han har gjort ligger inom ramen för normala marknadsföringsaktiviteter. De har skett helt och hållet med ledningens samtycke.

Har det varit sanktionerat uppifrån alltså i Vin & Sprit?

– Enligt de uppgifter jag har.

Vin & Sprits informationschef Margareta Nyström säger att företaget inte vill kommentera uttalandena från en av de misstänkta.

Husrannsakan har genomförts
Hon bekräftar bara att fyra personer, tre anställda och en före detta anställd, förhörts av polis och att husrannsakan genomförts för ett par veckor sedan.

Statligt ägda Vin & Sprit är Systembolagets i särklass största leverantör. De har drygt 50 procent av Systembolagets spritförsäljning och 20 procent av den totala omsättningen.

Mikael Odenberg, talesman för moderaterna i alkoholfrågor, anser att det är särskilt känsligt när mutmisstankarna riktas mot det helstatliga vin och sprit.

– Det är helt Kafkaartat detta att anställda i ett statligt bolag mutar anställda i ett annat statligt bolag.

Får det några konsekvenser, tror du?

– Det undergräver hela förtroendet för den traditionella svenska alkoholpolitiken. Det undergräver förtroendet för regeringens sätt att leda statligt ägda företag. Det väcker mycket allvarliga frågor kring det ansvar som borde utkrävas av de verkställande ledningarna för dessa bolag.

Moderaterna driver kravet på att det svenska alkoholmonopolet ska avskaffas och Vin & Sprit säljas ut till privata ägare.

Pagrotsky vill inte kommentera
Avgående näringsminister Leif Pagrotsky vill inte kommentera vad de nya mutmisstankarna kan betyda för inställningen till den svenska alkoholpolitiken.

I chefsåklagare Eva Nyhults utredning finns sedan tidigare mutmisstankar mot tre privata leverantörer och 77 butikschefer i systembolaget.

Nu tillkommer ytterligare fyra misstänkta för bestickning i statliga Vin & Sprit. Utredningen fortsätter. Andra leverantörer ska granskas och ytterligare personer ska förhöras, säger chefsåklagare Eva Nyhult till Ekot.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".