Justitieminister Beatrice Ask skyller på Malmös politiska ledning med Ilmar Reepalu i spetsen. Och Ilmar Reepalu skyller på Beatrice Ask. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Politiker skyller ifrån sig för situationen i Malmö

1:36 min

Politikerna har nu börjat skylla på varandra när det gäller ansvaret för våldet i Malmö. Det socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö Ilmar Reepalu anklagade i morse regeringen för att ha väntat för länge med straffskärpningar för vapenbrott. Men statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att de styrande Socialdemokraterna i Malmö skyller ifrån sig.

– Det finns många som har ett ansvar för hur situationen ser ut. Det vore ju märkligt om det inte till någon del hade med de styrande i Malmö att göra, säger Fredrik Reinfeldt.

När regeringen nyligen presenterade förslag på lagändringar som ska göra det lättare att döma vapenbrott som grova fanns det inga straffskärpningar med i förslaget. I stället ska justitieministern låta utreda den frågan och sen komma med förslag. Elin Lundgren sitter i justitieutskottet för Socialdemokraterna. Hon tycker att det går för långsamt.

– Det är ett problem att vi har väldigt mycket vapen på vift. För utan vapen skulle människor inte heller kunna skjutas ihjäl på det mycket tragiska sätt som sker i Malmö. Vi har länge efterfrågat en mycket skarpare vapenlagstiftning med mycket hårdare straff, men vi ser inte den komma, säger Elin Lundgren.

Men justitieminister Beatrice Ask tycker att Socialdemokraterna är fel ute med sin kritik och hon var i dag påtagligt irriterad på kommunalrådet i Malmö.

– Ilmar Reepalu har varit kommunalråd i Malmö i väldigt många år. Kommunen har ett stort ansvar både för att motverka segregation och för att ungdomar som vill lämna kriminella nätverk har möjlighet att göra det. Så det är ett delat ansvar vi har och det är dags för att se till att det blir verkstad istället för politisk pajkastning, säger Beatrice Ask.

Ci Holmgren Erik Ridderstolpe

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista