Efter det senaste mordet förstärker polisen ytterligare i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Tveksamt om fler poliser i Malmö kan minska våld

Kriminologer tror tryggheten påverkas mest
2:35 min

Allt fler poliser intar nu Malmö stad. I går kom ytterligare förstärkning efter tisdagens dödsskjutning, en av åtta i staden sedan i maj förra året. Men frågan är om fler poliser på gatorna verkligen förhindrar fler sådana här grova brott på gatorna.


Klockan närmar sig nio på onsdagskvällen och det är fotbollsmatch på Heleneholms idrottsplats i Malmö, bara en liten bit från den gata där en 48-årig man sköts ihjäl kvällen innan.

I den kalla snön som singlar ner över planen upplyst av strålkastare är spelarglädjen påtaglig. En fotbollstränare som bor i området passerar, och säger sig inte märka av senare tids skjutningar nämnvärt.

– Vi pratade lite om det i omklädningsrummet nu efter träningen. Det var ju precis här det hände. Men nej, tänker inget speciellt. Vi försökte mest lista ut exakt var det var någonstans, säger fotbollstränaren.

Han och killarna i laget trivs ypperligt i Malmö och känner ingen direkt oro. En bit bort passerar ännu en polisbil. På flera håll i centrala staden ser man polisen stoppa bilar med rödlysande signalpinnar vid spontana kontroller längs vägkanten.

Med tiotalet extra poliser som nu kommit hit från Rikskriminalpolisen är det i dag ett 70-tal utöver ordinarie personal på plats. Operation Alfred pågår, med fler poliser ute som patrullerar. 30 på vardagarna och 40 på helgerna.

Men om den ökade närvaron minskar antalet brott råder det delade meningar om.

– Om du ska jämföra vad polisnärvaro påverkar mest – trygghet eller brottslighet – så finns det nog mer stöd för att det påverkar tryggheten, säger Marie Torstensson Levander, professor i kriminologi på Malmö Högskola till P4 Malmöhus.

Effekten av fler poliser i city är inte lika med färre mord, säger även Daniel Görtz som forskar om kriminologi vid Lunds Universitet.

Att Malmöpolisen skulle kunna förutse den senaste dödsskjutningen är ganska osannolikt eftersom den kriminella världen i Malmö är flytande och svåröverskådlig, mer blandad än i till exempel Stockholm, säger Daniel Görtz till tidningen Skånska Dagbladet.

Även polisen själva vill se ett större stöd av andra aktörer i samhället, som skolan till exempel.

Kommenderingschef i Malmö, Ulf Sempert, sa vid en presskonferens i går att det vi ser är symptomen på ett problem där allt fler dras in i kriminalitet.

– Det kan inte vara vi som ensamma löser orsaken till de här problemen. Utan här behöver vi andra samhällsaktörer. Där pekar vi väldigt tydligt på hur vi uppfattar problematiken.

Där ser vi ju problem med skolorna i Malmö, vi ser problem med att det inte finns tillräckligt kraftfulla avhopparprogram att ta hand om dessa unga män som av olika skäl attraheras av den kriminella miljön. Och gör medvetna val att bli livstidskriminella och kanske vid väldigt tidiga år, säger Ulf Sempert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".