Storbolagen slår nya vinstrekord

De stora industriföretagen och bankerna slår vinstrekord till följd av den förbättrade världskonjunkturen. En genomgång som ekot gjort bland de 25 av de största bolagen på Stockholmsbörsen visar att de sammanlagda vinsterna hittills i år i är 70 procent högre än förra året.

Bland de vanliga jättarna som hittills lämnat rapporter om hur det gått under de första nio månaderna finns bl a SE-banken, Ericsson, Astra Zeneca, Volvo och de flesta andra av de så kallade tiotaggarna. Räknat i kronor handlar det om vinster på sammanlagt nästan 150 miljarder.

Fulla kassakistor
Det är drygt 60 miljarder mer än under samma tid förra året. Det här gäller vinsterna före skatt, men även när skatterna är betalda så är det just nu mycket pengar som samlas i företagens kassakistor och som väntar på att användas på något lämpligt sätt.

I några av företagen kommer finns mer pengar än vad som beräknas gå åt till nya investeringar i produktion eller för att köpa upp konkurrerande företag.

Aktieägarna
Alternativet till detta är att pengarna delas ut bland aktieägarna.Signaler om detta har kommit från t ex Volvo och Telia Sonera som vinkar med höjda utdelningar till aktieägarna.

Att de stora bolagens vinster ökat med 70 procent är dock delvis en litet slumpartad siffra eftersom några av bolagen påverkar utfallet i extremt hög grad. Det gäller inte minst vinstsiffran från Astra Zeneca med 27 miljarder i år mot 25 miljarder förra året. Eller Ericsson som förra året efter nio månader rapporterade en förlust på nästan 14 miljarder och i år istället gjort en vinst på 19.

Det här gör att vinstökningen kan pendla mellan drygt 30 och nästan 100 procent.

Vinsten ökar snabbare
Men trots finns det en tydlig bild som visar att vinsterna ökat i betydligt snabbare takt än värdet på storföretagens försäljning av varor och tjänster. Något som med andra ord visar att bolagen pressat eller hållit tillbaka sina kostnader och det då handlat om både utflyttning av produktion till låglöneländer och om hårda rationaliseringar, och att det just nu syns i att arbetslösheten är högre i dag än för ett år sedan

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".