Beigeboken ger ljus bild av USA:s ekonomi

Sen amerikanska ekonomin utvecklas positivt, men de höga energipriserna skapar problem. Det här säger USAs centralbank i en återkommande rapport, den så kallade beigeboken - och analysen kom samtidigt som oljepriserna började sjunka kraftigt.

Det finns mycket positivt i rapporten, den sista från centralbanken före presidentvalet på tisdag, ett val som ju i den inrikespolitiska delen av debatten mellan John Kerry och George Bush handlat mycket om tillståndet i ekonomin. Och sammanställningen som bygger på rapporter från bankens tolv regionala kontor visar att den amerikanska ekonomin fortsatte att växa i september och början av oktober, jobben - både tillfälliga och fasta - blir fler, och företagens investeringar ökar.

Bilden av allmänhetens konsumerande, som är en mycket viktig del för tillväxten, är däremot lite blandad. Tidigare i veckan kom också en undersökning som visade att amerikanernas förtroende för den ekonomiska utvecklingen blivt allt lägre, påverkad av bland annat Irakkriget, osäker arbetsmarknad och, inte minst, de rekordhöga energipriserna.

Centralbanken säger också i sin rapport att den dyra oljan oroar både företag och privatpersoner, och gör situationen lite osäker, men banken tror inte på någon ekonomisk tillbakagång av det slag som skedde i samband med oljekriserna på 70-talet.

Igår sjönk också priserna kraftigt - med nästan fem procent - till 52 dollar och 50 cent per fat - huvudorsaken var att ny statistik visade att USAs råoljelager växte i förra veckan.

Och oljepriserna och centralbankens beigebok - är huvudingridienser när banken om knappt två veckor ska samlas till ett nytt räntemöte. Just nu tycks flertalet bedömare tro på en ny mindre räntehöjning, men det finns analytiker som tippar att räntan kommer att ligga kvar på 1,75 procent.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".