Sportlovsresan hotas av charterstrejk

Sportlovsresan till Kanarieöarna kan brinna inne. Lagom till lovet varslar facket om storstrejk mot flygcharterbolagen.

Flera av de större resecharterbolagen hotas av strejk. Fackförbundet Unionen varslar om total strejk för kabinpersonalen på charterbolagen Tuifly, Novair och Primera Air som flyger för Fritidsresor, Apollo och Solresor.

Om ingen uppgörelse nås bryter strejken ut den 14 februari, alltså när sportlovet börjar på vissa håll.

– Vi får titta på att hitta andra alternativ för att minimera skadan för resenärerna, säger Apollos presschef Kajsa Moström.

Hon hoppas att parterna ska hinna lösa konflikten. Men om inte så kan Apollo försöka hitta annan flygkapacitet. Normalt sett köper Apollo flygningar av Novair, ett av de strejkvarslade flygbolagen, men även av andra som exempelvis SAS som inte berörs av konflikten.

Unionen motiverar beslutet med att arbetsgivarna säger nej till kravet på ett stopp för möjligheten att planera in arbetspass på upp till 60 timmar per sjudygnsperiod.

Unionen kräver att maxarbetstiden ska regleras till 42 timmar per rullande sjudagarsperiod. Men arbetsgivarorganisationen Transportgruppen anser att det emellanåt behövs utföras arbete utöver 42 timmar per vecka eftersom charterbolag ofta flyger till långväga destinationer.

TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista