Ebners grepp om ABB stärks

När verkstadskoncernen ABB:s bolagsstämma i eftermiddag väljer in fyra nya ledamöter i bolagets styrelse stärks den schweiziske finansmannen Martin Ebners grepp om företaget rejält. I nomineringskommitéen som leds av ABB-styrelsens ordförande Jürgen Dormann har Wallenbergsfären inte haft något representant.
Jacob Wallenberg, finansmannen Martin Ebner och bolagets ordförande Jürgen Dormann kommer att väljas om. Men dessutom ska stämman rösta in fyra nya ledamöter i styrelsen, däribland tysken Bernd Voss, som bland annat sitter i däcktillverkaren Continentals styrelse, ett företag som blivit välkänt i samband med nedläggningen av fabriken i Gislaved. De fyra nya ledamöterna är handplockade av ABB:s nomineringskommitté där Martin Ebner, Jürgen Dormann och ABB:s vice ordförande Robert Jeker ingår. Wallenbergsfären har inte varit representerad i den här valberedningen. Och informationsdirektören Björn Edlund säger till Ekot att det är bra att de nya ledamöterna inte har nån koppling till det gamla ABB, eller tiden före bolagets bildande 1988. För varje dag som går blir det allt tydligare att Wallenbergsfären mer och mer marginaliseras i ABB. Wallenbergarna ingår alltså inte i valberedningen eller nomineringskommittén och den svenska industrifamiljens innehav i företaget är inte ens så stort att ABB behöver redovisa det inför dagens bolagsstämma. Bolaget avslöjar bara rösträtten för de ägare som har mer än 5 procent av aktierna och där ingår inte familjen Wallenberg. Schweizaren Martin Ebner däremot äger drygt 11 procent och av allt att döma är den hans BZ grupp som ligger bakom rekryteringen av de nya ledamöterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista