Unga kvinnliga politiker mobbas

Många unga kvinnor som engagerar sig politiskt blir mobbade, utfrysta och motarbetade. Det hävdar Socialdemokratiska kvinnoförbundet som nu ska utarbeta en strategi för att förhindra mobbning av kvinnor inom partiet och arbetarkommunerna.

– Det är alldeles för många unga kvinnor i olika delar av landet som upplever att de blir mobbade eller motarbetade eller tycker att det är svårt att få gehör för sina åsikter och idéer. Vi måste ha någon strategi som gör att de orkar gå vidare och inte lämnar uppdragen, säger Nalin Pekgul, ordförande i kvinnoförbundet.

Oförberedda
Det finns inga siffror på hur vanligt det är, men Nalin Pekgul säger att hon ofta möter unga kvinnor runt om i landet som tycker att de inte tas på allvar inom politiken. Och det är ett problem som finns inom alla partier, säger hon.

Det har alltid varit så att kvinnor motarbetats, men unga kvinnor är sämre rustade för det än äldre.

– Om man tittar på Gertrud Sigurdsens generation och Anita Gradin till exempel, så var de mentalt så förberedda på att de skulle åka på motstånd, att de inte skulle bli insläppta i politiken på de viktiga posterna.

– Men unga kvinnor vi som är födda på 60-talet och uppväxta på 70-talet, vi har växt upp med föreställningen att det är så jämställt i samhället och att det skulle vara så jämställt i partiet, ”inte ska jag behöva bli motarbetad, utan är jag duktig så kommer jag att bli behandlad precis som alla andra”.

Män förtrycker
Enligt Nalin Pekgul är det konservativa män som står bakom förtrycket. Och ibland kan de även få kvinnor att delta i det. Det finns även yngre män som är konservativa och som inte har tagit till sig jämställdheten.

– En del har gjort det, men det är tillräckligt många som inte har gjort det och som förstör för tillräckligt många unga tjejer.

Ett led i strategin som nu ska utformas är att vända sig till SSU och informera unga kvinnor om vad som väntar.

– Var beredd på att ni åker på motstånd, men hjälp varandra, säger Nalin Pekgul,

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".