Bonuslöner kan rädda jobb

Om fler personer omfattas av bonus eller andra fomer av rörlig lön så hindrar det arbetslösheten från att stiga i dåliga tider. När lönerna sänks när det går dåligt kan fler behålla jobbet, visar undersökningar från USA.
Företag som ger bonus kan minska bonusbelöningen i stället för att minska antalet anställda, säger David Lewin professor på University of California. En rörlig lön innebär i praktiken att det blir lönesänkning i dåliga tider. Företaget sparar pengar automatiskt och behöver inte säga upp så många, I USA har drygt 60 procent någon form av bonus eller rörlig lön, enligt David Lewin. Det är betydligt fler än för tio år sedan. 30 procent fler har en rörlig lön idag. David Lewin hävdar att det är en anledning till att arbetslösheten inte stigit lika kraftigt nu som förra gången ekonomin vände nedåt. Den teprin håller sig Ingemar Göransson utredare på LO men han tycker inte att det är en modell för Sverige. LO vill istället att allt ska skötas på central nivå, genom att facken sänker lönekraven i dåliga tider, något som blir mer aktuellt om Sverige går med i EMU och inte kan sänka räntan för att få fart på ekonomin, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista