Sverigedemokrats uppdrag ifrågasätts

Industrifackets överstyrelse ska ta ställning till om Sverigedemokraten Allan Jönsson ska fråntas sitt fackliga förtroendeuppdrag på grund av sitt politiska arbete.

Allan Jönsson är invald i fackklubben på företaget Höganäs Bjuf, men enligt Industrifacket strider hans främlingsfientliga åsikter mot fackets värderingar.

Allan Jönsson själv anser däremot inte att det finns något som hindrar att han är både fackligt aktiv och aktiv i främlingsfientliga partier.

– Jag har hela tiden sagt att min politiska inställning och mitt fackliga arbete är två saker som ska separeras, säger han.

Du ventilerar dina åsikter ganska fritt på olika håll, på nätet och i skrifter?

– Ja, det stämmer. Både skrifter, insändare och andra forum där man har en chans att debattera med medlemmar eller gemene man. Det spelar ingen roll.

Allan Jönsson är ordförande i framstegspartiet i Bjuv, sekreterare i valförbundet Skånes väl och medlem i Sverigedemokraterna.

Motståndare till invandring
Alla tre organisationerna är motståndare till invandring. Till exempel vill Sverigedemokraterna skicka tillbaka invandrare till sina gamla hemländer.

– Det är bara en del av budskapet egentligen, säger Allan Jönsson.

Men faktum kvarstår?

– Ja, ja. Faktum kvarstår. Det finns med i partiprogrammet. Det är ingenting vi kan förneka och kommer aldrig att göra det heller.

Två gånger har Allan Jönsson valts in i fackklubben, lika många gånger har han entledigats av Industrifackets avdelning 2 i Helsingborg.

”Omöjligt att ha honom kvar”
Jan Svensson är ombudsman i avdelning 2. Han tycker att det är omöjligt att ha Jönsson kvar som förtroendevald i facket.

– Han delar inte förbundets målsättningsparagraf. I den står att man ska ta tillvara människors lika värde. Han är illojal då mot den föreningen som han är med och delar i, säger han.

I mitten av november ska Industrifackets överstyrelse ta ställning till om det ska bli som förbundsstyrelsen vill, att Allan Jönsson ska fråntas sitt fackliga uppdrag.

Besviken på medlemmarna
Ombudsmannen Jan Svensson är besviken på de medlemmar som två gånger valt in Allan Jönsson i sin klubbstyrelse.

– Det stör mig så till vida att de är så naiva och okunniga. Att man inte ser igenom vad de egentligen står för. Det är ju mörka krafter. Det stör mig väldigt mycket, säger han.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".