"Viktigt med invandrare i politiken"

Trots att runt var tionde svensk är född i utlandet så märks inte det inte alltid i kommunpolitiken. I Gävle kommun är 11 procent av de förtroendevalda födda i ett annat land än Sverige.

Skillnaderna är stora mellan olika kommuner när det gäller hur många invandrare som arbetar politiskt är stora. I Gävle är socialdemokraten Manuel Echeverria en av föregångarna.

– Jag tror att jag är en galjonsfigur som kan öppna dörren till de andra. Jag tror att jag har tagit många personer till politiken, säger Manuel Echeverria.

Viktigt med invandrare i politiken
I Gävle har 11 procent av politikerna utländsk bakgrund. Manuel Echeverria anser att det är viktigt med invandrare i politiken. Det anser också Galina Moroz, moderat politiker i Sandviken med ryskt påbrå.

– Det är berikande för Sverige att få bredare referensram och bland annat kulturella mångfalden som är viktig för att landet ska utvecklas.

Olika utgångspunkter
En sak är Manuel Echeverria och Galina Moroz oense om. Galina Moroz anser att det etiketten ”politiker med invandrarbakgrund” måste bort. Politiker är politiker, valda för sin kunnighet och sitt engagemang, inte för sin bakgrund, anser hon.

– Personligen känner jag inte någon etnisk anknytning. Jag upplever mig som medborgare i Sverige. Jag känner att det är viktigt att arbeta politiskt just för att jag har kompetens och kunskap för att kunna engagera mig i de frågor som jag har fått mandat för att representera medborgare i vår kommun, säger hon.

Men det håller inte Manuel Echeverria med om.

– När jag tittar mig i en spegel ska jag veta vem jag är. Jag är invandrare och jag känner mig stolt över att Sverige har öppnat dörren för en invandare.

Johan Adolfsson, SR Gävleborg
johan.adolfsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".