FN-resolution mot Syrien väntas bli urvattnad

1:30 min

FN:s säkerhetsråd samlades i eftermiddag i New York för att försöka enas om en resolution mot regimen i Syrien.

Det är en samling sammanbitna ledamöter i säkerhetsrådet som vid klockan 16 svensk tid satte sig ner bakom stängda dörrar för fortsatta diskussioner i FN-skrapan.

I månader har de fruktlösa förhandlingarna pågått, samtidigt som våldet i Syrien bara trappas upp.

Nu verkar säkerhetsrådet redo att rösta om åtminstone ett förslag till resolution mot den syriska regimen. Men det väntas bli en urvattnad version, där de skarpaste formuleringarna slipats ner för att ha chans att passera utan konfrontation.

Enligt källor inom FN väntas resolutionen till exempel inte innehålla krav på vapenembargo eller sanktioner mot Syrien.

Det är Ryssland som hittills varit den främsta motståndaren till en FN-resolution. Ryssland, som har vetorätt i säkerhetsrådet, har hävdat att situationen i Syrien måste lösas internt, inte genom ingripande från omvärlden.

Men trycket ökar på Ryssland att gå med på en resolution. Under förmiddagen i dag pågick intensiva övertalningsförsök vid en säkerhetskonferens i München, där Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov deltar tillsammans med bland andra kollegan från Sverige, Carl Bildt, och USA:s Hillary Clinton.

Frankrikes utrikesminister Alain Juppé sa efter mötet att de länder som fortsätter att blockera en resolution mot Syriens regim kommer att få stå till svars genom historien. Det är ett uttalande med udden tydligt riktad mot Ryssland.

I ett uttalande nu på eftermiddagen anklagade president Barack Obama Syriens president Bashar al-Assad för massakern på civila i staden Homs.

Obama krävde också att den syriska presidenten stiger åt sidan.

Veto från Kina och Ryssland

#text=4947890#Kina och Ryssland blockerar resolutionsförslaget som lagts fram i säkerhetsrådet.

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista