Blodigaste dygnet hittills under Syriens uppror

1:49 min

I Syrien har över 200 människor dödats av regeringsstyrkor under det som beskrivs som det blodigaste dygnet sedan upproret startade för tio månader sedan.

Det är i staden Homs som den senaste massakern skett. En invånare i Homs som Ekot pratat med nu under eftermiddagen, säger att dödssiffran stiger.

– Det ligger 300 kroppar bara i ett område. Dödssiffran stiger fortfarande och vi får inte ut kropparna från de sönderskjutna eller helt raserade husen. Det går inte heller att bärga liken från gatorna eftersom prickskyttar inte tvekar att skjuta om de ser oss, säger han.

Al-Assads säkerhetsstyrkor gör också att det inte går att ta sig till eller ifrån de överfulla sjukhusen som nu är i behov av blod och mediciner, säger mannen i Homs, som vill kalla sig Danny.

Anfallet mot ett bostadsområde bestod av kraftig artilleri- och granateld och varade från klockan 19 i går kväll till fem i morse, berättar han.

Varför attacken skedde finns det i dag inget entydigt svar på. Men flera aktivister tror att det var ett straff, efter att ett ovanligt stort antal regeringssoldater hoppat av just i Homs de senaste dagarna.

Uppgifterna om attacken och antalet döda är svåra att verifiera och den syriska regeringen förnekar att man beskjutit Homs överhuvudtaget.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AFP att al-Assads säkerhetsstyrkor i dag ska ha dödat tolv civila vid en begravning nära huvudstaden Damaskus.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) säger att det senaste dygnet visar att Syrien nu står nära ett inbördeskrig.

– Det visar bara det vi fruktat hela tiden. Får vi inte en politisk lösning nu och en övergång i Damaskus så kommer detta att bli värre och värre. Risken är att vi hamnar i ett regelrätt inbördeskrig, säger utrikesminister Carl Bildt.

Nils Eklund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista