Polis fick fyra års fängelse

Den kriminalkommissarie från Stockholm som åtalats i en större narkotika- och vapenaffär dömdes på torsdagen av Eskilstuna tingsrätt till fyra års fängelse för bland annat för grovt tjänstefel, grovt vapenbrott och medhjälp till grovt narkotikabrott.

– Det är en kraftig markering och en klar markering från tingsrättens sida att man accepterar inte sådana här metoder. Tingsrätten har till stor del följt våra rekommendationer under hela den här rättegången. Det säger kammaråklagare Magnus Elving om domen.

Anlitade infiltratör
Kriminalkommissarien stod åtalad för en rad brott när rättegången mot honom och ytterligare nio personer inleddes i augusti i år. Han misstänktes för att ha anlitat en så kallad ”infiltratör” som fått ta sig in i kriminella kretsar för att sedan kunna avslöja brott.

Men i det arbetet gick både poliskommissarien och infiltratören för långt, anser Eskilstuna tingsrätt i sin dom på torsdagen.

Domen bygger till stor del på vad infiltratören berättat under rättegången och hans uppgifter om hur vapenaffärer och försäljning och smuggling av narkotika gått till.

”Metoderna godkända”
Polismannen har hela tiden hävdat att hans metoder var godkända av hans chefer, men tingsrätten har en annan uppfattning och anser att polismannen missbrukat sin ställning som polis.

Polisens personalansvarsnämnd har tidigare sagt att om polismannen döms för det han stått åtalad för, så kan han inte fortsätta att jobba som polis, utan kommer att avskedas.

Infiltratören dömdes till tre års fängelse och övriga åtalade till mellan ett och ett halvt och sju års fängelse.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".