Regeringen drar tillbaka kritiserat förslag

Regeringen drar tillbaka förslaget om att riksdagen inte längre skulle få bestämma om vilka regementen som ska läggas ner. Kritiken mot förslaget blev för stor och regeringen insåg att den inte skulle få igenom det.

Regeringen ändrar nu i försvarspropositionen som presenterades i slutet av september, det beslutades vid torsdagens regeringssammanträde.

Det innebär att riksdagen även i fortsättningen ska besluta om vilka regementen som ska läggas ner och vilka som ska få vara kvar.

Påverkar inte nedläggningar
Ändringarna kommer inte att påverka förslagen om nedläggningar som redan ligger. Den lista med förslag om nedläggningar av regementen och flottiljer som redan presenterats finns till exempel kvar.

Anledningen till att regeringen från början ville ta bort riksdagens beslutsrätt var bland annat att riksdagsmännens lojalitet mot ”sina” förband och regementen lokalt ofta lett till konflikter. Ett exempel är turerna kring flottiljen i Uppsala vid förra försvarsbeslutet, där försvaret centralt och regeringen var överens om att den skulle vara kvar. Men så blev det inte efter riksdagsbehandlingen.

Får inget stöd
Problemet för regeringen är att förslaget varken får stöd från vänsterpartiet eller de borgerliga partierna. De vill att riksdagen ska ha kvar beslutsrätten och skulle ha röstat ned förslaget i kammaren senare i höst.

För att undvika nederlag drar regeringen nu tillbaka förslaget. Den nya versionen av försvarspropositionen lämnas till riksdagen på fredag.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".